Nuo seno Lietuvoje žiemos apavas buvo iš vilnų velti auliniai batai. Vilnos vėlėjo amatą perduodavo iš kartos į kartą. Nūdieną jis pripažintas valstybės kaip tautinis paveldas ir puoselėjamas tradicinių, tautinio paveldo produkto sertifikuotą turinčių, amatininkų. Norėdami jį išsaugoti ir perduoti ateities kartoms, tradiciniai amatininkai ne tik gamina tautinio paveldo produktą, bet ir atlieka mentoriaus vaidmenį. Tradicinių amatų išsaugojimui yra skiriamas valstybinis finansavimas.
Švenčionių rajoną garsina meistrė, tradicinė amatininkė, meistrė Lida Puzyriova, puoselėjanti vilnos vėlimo ir karšimo amatus. Amatininkė pasinaudojo valstybės skiriamu finansavimu ir teikė paraišką gauti valstybės paramą tautinio paveldo produktams kurti, realizuoti ir populiarinti. Projektas „Tradicinis vilnos apdirbimas – veltinių vėlimas“ finansuojamas pagal Žemės ir maisto ūkio, kaimo, žuvininkystės, žemės tvarkymo ir fitosanitarijos vystymo programos priemonės „Saugoti tautinį paveldą, skatinti bendruomenines ir kitas iniciatyvas“ papriemonę „Tautinio paveldo išsaugojimas“.
Šiuo projektu prisidedama prie sertifikuoto tautinio paveldo produkto – tradicinių veltinių išsaugojimo. Pagrindinis projekto tikslas yra išmokyti tradicinio amato, kuriuo užsiima tradicinių amatų meistras. Projekto įgyvendinimo forma – edukaciniai užsiėmimai. Jų metu dalyviai buvo supažindinti su kaimo amatais: veltinių vėlėjo; gaminio (veltinių) realizavimo būdais; su vilnos žaliava ir jos apdirbimo būdais (vėlimu) bei pačio gaminio (veltinio) gamyba – vėlimu. Jų metu dalyviai buvo supažindinti ir išmoko trijų skirtingų technikų vilnos vėlimo būdų. Taip pat susipažino su veltinių rūšimis ir išmoko savarankiškai nusivelti tradicinius veltinius.
Projekte dalyvavo ir veiklas vykdė Švenčionių rajono švietimo pagalbos tarnybos Trečiojo amžiaus universiteto Švenčionėlių grupių lankytojai. Lietuvos lenkų kultūros fakulteto grupė dirbo Lenkų namuose (Švenčionių g. 48, Švenčionėliai), Švenčionėlių menų pažinimo fakulteto – Švenčionėlių socialinių paslaugų centre (Vilniaus g. 130, Švenčionėliai). Edukaciniai užsiėmimai vyko rugsėjo ir spalio mėnesiais. Visi užsiėmimai vyko nemokamai.
Įgyvendinus projektą „Tradicinis vilnos apdirbimas – veltinių vėlimas“ dalyviai sužinojo apie praeityje tautos sukurtą ir iki šių dienų išlikusį materialųjį ir nematerialųjį kultūros paveldą, iš kartos į kartą perduodamą tradicinio amato – veltinių vėlimo – patirtį ir specialius įgūdžius. Taip pat sugebės savarankiškai pasigaminti/nusivelti sertifikuotą tautinio paveldo produktą – veltinius.

Parengė projekto koordinatorė dr. Regina Mikštaitė-Čičiurkienė, Nalšios muziejus
Vilnos veltinių vėlimas Vilnos veltinių vėlimas
Vilnos veltinių vėlimas Vilnos veltinių vėlimas

Previous Post Next Post