Nuo seno Lietuvoje žiemos apavas buvo iš vilnų velti auliniai batai. Vilnos vėlėjo amatą perduodavo iš kartos į kartą. Nūdieną jis pripažintas valstybės tautiniu paveldu ir puoselėjamas tautinio paveldo produkto sertifikatą turinčių amatininkų. Norėdami jį išsaugoti ir perduoti ateities kartoms, tradiciniai amatininkai ne tik gamina tautinio paveldo produktą, bet ir atlieka mentoriaus vaidmenį. Tradicinių amatų išsaugojimui yra skiriamas valstybinis finansavimas.
Švenčionių rajoną garsina meistrė, tradicinė amatininkė Lida Puzyriova, puoselėjanti vilnos vėlimo ir karšimo amatus. Ji pasinaudojo valstybės skiriamu finansavimu ir teikė paraišką gauti valstybės paramą tautinio paveldo produktams kurti, realizuoti ir populiarinti. Projektas „Tradicinis vilnos apdirbimas – veltinių vėlimas“ buvo finansuojamas pagal priemonės „Tautinio paveldo išsaugojimas“ paraiškų priėmimo 2021 metais grafiku, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2021 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. 3D-219, ir Tautinio paveldo veiklos finansavimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 29 d. įsakymu Nr. 3D-398 „Dėl Tautinio paveldo veiklos subjektų finansavimo taisyklių patvirtinimo“ (Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2021 m. kovo 31 d. įsakymo Nr. 3D-195 redakcija).
Šiuo projektu prisidedama prie sertifikuoto tautinio paveldo produkto – tradicinių veltinių išsaugojimo. Pagrindinis projekto tikslas yra išmokyti tradicinio amato, kuriuo užsiima tradicinių amatų meistras. Projekto įgyvendinimo forma – edukaciniai užsiėmimai. Jų metu dalyviai supažindinami su kaimo amatais: veltinių vėlėjo; gaminio (veltinių) realizavimo būdais; su vilnos žaliava ir jos apdirbimo būdais (vėlimu) bei pačio gaminio (veltinio) gamyba – vėlimu. Taip pat išmokomi trijų skirtingų technikų vilnos vėlimo būdais, veltinių rūšimis bei išmokomi savarankiškai nusivelti tradicinius veltinius. Visi užsiėmimai vykdomi nemokamai.
Projekte dalyvavo dvi Švenčionių rajono Trečiojo amžiaus universiteto Švenčionėlių klausytojų grupės. Pirmosios grupės užsiėmimai vyko rugsėjo mėn. 7, 9, 11, 15, 17, 21, 23, 25, 29 dienomis, spalio mėn. 1, 5, 7, 9 dienomis nuo 12. 00 val. Lenkų namuose, Švenčionių g. 48, Švenčionėliuose. Antroji grupė dirbo rugsėjo 8, 10, 14, 16, 18, 22, 24, 28, 30 dienomis bei spalio mėn. 2, 6, 8, 12 dienomis. Mokymai vyko nuo 12. 00 val. Švenčionėlių socialinių paslaugų centre, Švenčionėliuose.
Apie dalyvavimą projekte „Tradicinis vilnos apdirbimas – veltinių vėlimas” įspūdžiais dalinasi TAU Menų fakulteto Švenčionėlių miesto klausytoja Liudmila Domža: „Prasidėjus projektui, norėjau išbėgti, nes pradžioje nieko neišeidavo. Bet įvyko stebuklas ir aš pagaminau net tris veltus tradicinius gaminius ir esu labai patenkinta.“ Danuta Giedrienė džiaugiasi turėjusi galimybę nemokamai dalyvauti veiklose: „Labai dėkoju už šį projektą, kad per trumpą laiką sugebėjome išmokti vėlimo technikos. Buvo labai įdomu, sveika ir paslaptinga. Mes labai nustebome, kad galime pasidaryti tokius gražius darbus kartu su bendruomene“. Jadvyga Kaukėnienė: „Esu labai dėkinga už gautas žinias, už praeities pasakojimus. Mes išmokome pasigaminti vilnos gaminius, kuriuos su mielu noru naudosime buityje. Tos dienos praėjo labai greitai, jos mums padarė įdomesnę ir įvairesnę kasdienybę“.
Savo mintimis apie projektą dalinasi Švenčionių rajono švietimo pagalbos tarnybos metodininkė Neringa Kirilovė: „TAU Menų fakulteto dalyvėms labai pasisekė, nes nemokamai galėjo dalyvauti edukacinių užsiėmimų cikle „Tradicinis vilnos apdirbimas – veltinių vėlimas”. Užsiėmimų metu susipažino su veltinių vėlimo amatu, su įvairiomis vilnos rūšimis, jų tarpusavio sukibimo technologija, vilnos vėlimo būdais. Visa tai perteikė meistrė, sertifikuoto tautinio paveldo produkto amatininkė Lida Puzyriova. Ji per palyginamai trumpą laiką sugebėjo įskiepyti meilę vilnai. Tokie projektai skatina užimtumą, bendravimą, turiningą laiko praleidimą. Daugumai dalyvių vėlimas patiko, todėl išmokusios vėlimo pagrindų, galės ir namuose reikiamą gaminį savarankiškai nusivelti sau, savo šeimos nariams ar pradžiuginti draugus. Esame labai dėkingi tiems, kurie prisidėjo prie šio projekto ir su mielu noru lauksime naujų projektų, kur mielai juose dalyvaus mūsų TAU klausytojai, juk mokytis yra niekada nevėlu.“
Už pagalbą įgyvendinant šį projektą dėkingi Švenčionių rajono švietimo pagalbos tarnybos direktorei Elenai Kadzevičienei, Švenčionių rajono švietimo pagalbos tarnybos metodininkėms Neringai Kirilovei, Gražinai Mackevičienei ir Nijolei Juodakienei.
Vilnos vėlimas Vilnos vėlimas
Vilnos vėlimas Vilnos vėlimas
Vilnos vėlimas


Įgyvendinus projektą „Tradicinis vilnos apdirbimas – veltinių vėlimas“, dalyviai sužinojo apie praeityje tautos sukurtą ir iki šių dienų išlikusį materialųjį ir nematerialųjį kultūros paveldą, iš kartos į kartą perduodamą tradicinio amato – veltinių vėlimo – patirtį ir specialius įgūdžius. Jau dabar jie sugeba savarankiškai pasigaminti/ nusivelti sertifikuotą tautinio paveldo produktą – veltinius.

Projektą finansavo Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos.

dr. Regina MIKŠTAITĖ-ČIČIURKIENĖ, projekto koordinatorė, Nalšios muziejus

Previous Post Next Post